ESNAFIMIZA DUYURULUR - 2017 ÖLÇÜ VE TARTI ALETLERİ HAKKINDA

05 Ocak 2017 06:41

Bilindiği üzere 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 9. maddesinin b fıkrası gereğince ölçü ve ölçü aletleri periyodik muayeneye tabii tutulmaktadırlar.
Esnaflarımızca kullanılan 3. Sınıf ve 4. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, hassas tartı aletleri, barkot verebilen elektronik terazi ile başka elektronik cihazlarla birlikte çalışma özelliğine sahip teraziler, tartım işlerinde kullanılan vasıta baskülleri, akaryakıt istasyonlarındaki akaryakıt ve LPG sayaçları ve ticari taksilerde kullanılan taksimetrelerin 2 yılda bir yapılan periyodik muayeneleri için, 02 Ocak 2017 tarihinden, 28 Şubat 2017 tarihi mesai bitimine kadar beyanname verilmesi gerekmektedir.

Buna Göre;
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

• Akaryakıt ve LPG sayaçları
  • 2000kg üzeri tartı aletleri, kantarlar
  • Taksimetreler

Belediye Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluklarına Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

· Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı Pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg. ve altında olan, 3 ve 4. Sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri

· Yay ve elektronik tartı tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden,

1. Masa Terazisi

2. Asma Teraziler

3. Tek Kollu Kantarlar

4. İbreli Teraziler

Yetkili Muayene Servisine Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

· Otomatik Tartı Aletleri

· Pazar yerleri haricindeki esnaflardaki, tartım kapasitesi 2000 kg. ve altında olan, 3 ve 4. Sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri

· 1. ve 2. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri

Not: Muayene süresi, tartı aletinin damgalandığı yıldan itibaren başlanarak yıl olarak hesaplanır. Damga süresini doldurmuş tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından sürenin dolduğu yılı takip eden yılın Ocak ayının başından Şubat ayının sonuna kadar, tartı aletinin tipi, sınıfı ve kapasitesine göre Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne, Yetkili Muayene Servislerine veya Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 3516 sayılı ölçüler kanununun 14 ve 15. maddeleri gereğince cezai işlem uygulanacağından; vatandaşlarımızın cezalı duruma düşmemeleri amacıyla yukarıda öngörülen yasal işlemlerin zamanında yerine getirmeleri önemle duyurulur.
Yeni alacağınız tartı aletlerinde CE ve yeşil zemin üzerinde, M işaretlerini taşıyıp taşımadığını ve Garanti Belgesinin olup olmadığını kontrol ediniz.

SULTANGAZİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü