Sultangazili Gençler, Çanakkale'deki Gençlik Kampı'nda Tarihe Yolculuk Yaptı

02 Ağustos 2021 04:18

Sultangazi Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde düzenlediği Çanakkale Eceabat Gençlik Kampı tamamlandı. Dünya tarihinde önemli yeri olan alanları rehberler eşliğinde ziyaret eden gençler, adeta tarihe yolculuk yaptıkları bir kamp deneyimi yaşadı.

Sultangazi Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte düzenlediği Çanakkale Eceabat Gençlik Kampı’na, 16 – 22 yaş aralığındaki 200 genç katıldı. Kızlara yönelik düzenlenen dört günlük kamp, Çanakkale’deki önemli tarihsel alanların ziyaret edildiği bir tarih yolculuğu oldu.  Çanakkale Şehitliklerine ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na yapılan ziyaretler gençlere duygusal anlar yaşattı.

Kahramanların Huzurunda

Çanakkale’de dünyanın en büyük destanlarından birini yazan kahraman şehitlerimizi ziyaret eden gençler, duygu dolu anlar yaşadı. 57. Alay Şehitliği, Çanakkale Şehitleri Anıtı, Conkbayırı, Anafartalar, Seyit Onbaşı Anıtı, Tabyalar, Aynalı Çarşı ve Sahra Hastane Müzesi gençlerce rehber eşliğinde ziyaret edildi. Şehitlerimizin yazdığı destana bir kez daha hayran kalan gençler, kahraman dedelerini dualarla yâd etti. Kampın son akşamında gençler, açık havada düzenlenen “Çanakkale Destanı” adlı tiyatro eserini izledi.

Aristoteles’in Okul Kurduğu Kent: Assos

Antik kentler arasında büyük önem taşıyan Assos, gençlerin ilgiyle ziyaret ettikleri noktalardan biri oldu. Assos’un girişinde gençleri Aristoteles’in heykeli karşıladı. Aristoteles’in dönemin hükümdarı tarafından davet edilmesiyle burada kurduğu okul, Assos’un değerini artırıyor. Rehberin anlattıklarını ilgiyle dinleyen gençler, Assos’un felsefe tarihindeki önemli yerini öğrendi. Antik dünyanın en dikkat çeken yapılarından olan Athena Tapınağı da gençlerin ilgisini çeken bir başka yer oldu.

Tarihin Derinlerine Yolculuk: Truva

Homeros’un İlyada Destanı’nda anlatılan ve dünya tarihinde çok önemli bir yeri olan Truva Savaşı’nın gerçekleştiği Antik Truva Kenti’ne gençler yoğun ilgi gösterdi. Bazı kaynaklarda Batı edebiyatının ilk eseri kabul edilen İlyada Destanı, Truva Savaşı’nı etkileyici bir dille anlatır. Yüzyıllardır anlatılagelen bu büyük savaşın yaşandığı yerleri ziyaret eden gençler, rehberden öğrendikleri karşısında heyecanlarını gizleyemedi. Gençler burada Truva Atı’nı, Antik Truva Kenti’ni ve Troya Müzesi’ni ziyaret etti.

Tarih Bilinciyle Yetişen Bir Nesil

Gençlerin güzel bir tatil geçirirken bir yandan da tarih bilinci kazanmasını arzuladıklarını belirten Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, “Gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirip geleceğe hazırlamak bizim en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor. Şunu unutmamalıyız ki, köksüz kalan bir ağaç rüzgârlar karşısında direnemez, yıkılır gider. Bizler bu bilinçle, gençlerimiz güçlü kültürümüze sağlam bir şekilde kök salsınlar, güçlü rüzgârlar karşısında yıkılmasınlar ve güvenle, güçle serpilip yetişsinler diye çalışıyoruz. Bu amaçla son olarak kahraman dedelerinin Çanakkale’de yazdıkları destanı iyi anlasınlar ve bizlere kanlarıyla miras bıraktıkları bu cennet vatana en iyi şekilde sahip çıksınlar diye Çanakkale Eceabat Gençlik Kampı’nı düzenledik. Burada Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını, savaş sırasında kurulan bir sahra hastanesinde yaşanan zorlukları ve acıları, savaşta gencecik yaşta şehit düşen diyar diyar memleketten yiğitleri kendi gözleriyle gördüler." dedi.

Gençlerin Çanakkale'nin antik tarihine yolculuğunu değerlendiren Başkan Dursun, "Bizler, aynı zamanda bu topraklarda yer alan ve tarihsel önemi büyük olan antik kentlerin de gençlerimiz tarafından tanınmasını istiyoruz. Bu sayede gençlerimiz bu toprakları tanısınlar, irfanları genişlesin ve bilgiyle parlasınlar diye rehberlerimiz eşliğinde onları Assos ve Truva antik kentlerine götürdük. Hep söylediğimiz gibi, biz gençlerimize çok güveniyoruz ve her zaman onların yanındayız. İnşallah çok daha güzel günlere gençlerimizle birlikte yürümeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Erkek öğrencilere yönelik olarak da geçtiğimiz hafta Tuzla'daki Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Kampı’nda program düzenlenmişti. Gençlik Kampları Ağustos ayı içerisinde bir kez daha misafirlerini ağırlayacak. Yeni dönem kamplarla ilgili www.sultangazi.bel.tr web sitesi üzerinden ve Sultangazi Belediyesi’nin kurumsal sosyal medya hesaplarından duyurular yapılacak.