SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ
Sultangazi Belediyesi, birçok önemli etkinliğe sahne olan İbn-i Sina Kültür, Sanat ve Sağlık Sezonu’nu, “İbn-i Sina Sağlık Sempozyumu” ile noktalıyor. Covid-19 pandemisi ile aşı konusundaki son gelişmelerin sağlık alanındaki önemli isimler tarafından ele alınacağı sempozyum, bugün düzenlenen törenle başladı.
Sultangazi Belediyesi, geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlayan ve bugüne kadar önemli etkinliklerle dolu dolu geçen İbn-i Sina Kültür, Sanat ve Sağlık Sezonu’nusağlık alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinin konuk olduğu “İbn-i Sina Sağlık Sempozyumu” ile noktalıyor. 27 – 28 Ekim Çarşamba ve Perşembe olmak üzere iki gün boyunca, 10.00 - 17.00 saatleri arasında, Sultangazi Belediyesi Nikâh Sarayı’nda gerçekleşecek olan sempozyum, bugün düzenlenen törenle başladı.
Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun’un, eşi Tuba Dursun ile birlikte ev sahipliği yaptığı törene İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Balat, Sultangazi Kaymakamı Uğur Kalkar,Medipol Üniversitesi öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
Çok Anlamlı Bir Sezon Geride Kaldı
Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, programa katılan herkese teşekkür ederek, “Bugün Sultangazi’de, özel bir program vesilesiyle birlikteyiz. Biz, Sultangazi Belediyesi olarak, her yıl kültür ve sanat sezonları düzenliyoruz. Covid-19 salgınıyla birlikte sağlık konusu büyük önem kazandığı için, bu yılki kültür ve sanat sezonumuza sağlığı da ekledik. Büyük hekim İbn-i Sina’nın ismini vererek ‘İbn-i Sina Kültür, Sanat ve Sağlık Sezonu’muzu bu yıl vatandaşlarımızla buluşturduk. Önümüzdeki sezon da, ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu’ olacak. Değerli hocamızın adını taşıyacak bu yeni sezonumuz kapsamında da yine birbirinden güzel etkinlikleri vatandaşlarımızla buluşturacağız.” dedi.
“Pandemi döneminde tüm vatandaşlarımıza dokunmaya çalıştık”
Sultangazi Belediyesi’nin pandemi döneminde gerçekleştirdiği yoğun çalışmalara değinen Başkan Dursun, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlık Bakanımızın, 2020 Mart ayında, ülkemizde görülen ilk Covid-19 vakasını açıklamasıyla bu salgın hayatımıza girmiş oldu. Virüsün hepimizin hayatına farklı bir dokunuşu oldu. Bizler, vatandaşlarımızı bu salgından korumak için ilk vakanın açıklanmasının hemen ardından harekete geçtik. Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu okullar, ibadethaneler, kamu kuruluşları gibi yerlerde ciddi önlemler aldık. Temizlik önemli dedik ve saydığım noktalarda yoğun bir şekilde dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra ciddi anlamda dezenfektan, maske gibi malzeme yardımlarında bulunduk. Pandeminin başından itibaren ilçemizdeki sağlık kuruluşlarıyla dayanışma içinde olarak sağlıkçılarımızın yanında yer aldık. Kendileri için sağladığımız dezenfektan, maske gibi malzeme desteğinin yanı sıra, onlara moral vermek için küçük sürprizler de hazırladık. Ayrıca Haseki Hastanemiz başta olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda da yoğun dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bilgilendirme yine çok önemliydi. Billboardlarımızla, afiş ve pankartlarımızla, stickerlarımızla, sosyal medyamızla sürekli vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. ‘Uyulması Gereken 14 Kural’ı anlatan afişlerimizi, Sultangazi’deki tüm binaların, yani toplam 42 bin binanın girişine yerleştirdik. Yine bu süreçte, hastalıkla karşı karşıya kalanvatandaşlarımızı da unutmadık. Virüse yakalanan her evi dezenfekte ettik. Hastalığa yakalanan her vatandaşımıza, evlerinden çıkamadıkları için, gıda takviyesi yapmaya gayret ettik. Yine hastalıkla karşı karşıya kalan her eve, içinde dezenfektan, sabun gibi 12 ürünün olduğu temizlik setimizi götürdük. Böylece pandemi döneminde ilçemizdeki tüm vatandaşlarımıza dokunmaya çalıştık.”
“Dolu dolu geçen bir sezonu geride bırakıyoruz”
İbn-i Sina Kültür, Sanat ve Sağlık Sezonu’nda her yaştan insanın çok sevdiği etkinlikler düzenlediklerini belirten Başkan Dursun, “Geçtiğimiz yıl, yine bugünlerde başlattığımız İbn-i Sina Kültür, Sanat ve Sağlık sezonumuzu, halkımızın çok sevdiği birçok etkinlikle geride bırakıyoruz. Bu sezonumuzda düzenlediğimiz konserler, tiyatrolar, hayata dokunan konferanslar ve seminerlerde vatandaşlarımızın memnuniyet oranı oldukça yüksekti. Ayrıca online olarak gerçekleştirdiğimiz birçok etkinliğimiz oldu. Değerli yazarlarımızın katıldığı söyleşiler, canlı konserler ve bizim vatandaşlarımızla buluştuğumuz canlı yayınlarımızla, bir araya gelemediğimiz günlerde internet ortamından da olsa buluşma imkânı bulduk. Bu etkinliklerimizle, evlerinde kapanmaktan sıkılmış, bunalmış insanlarımızı rahatlatmak, onları tekrar hayatla buluşturmak istedik.” diye konuştu.
“Belediyecilik, hayatın her alanına dokunmaktır”
Başkan Dursun, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Belediyecilik demek sadece imar, inşaat, sosyal yardımlar, park ve bahçe çalışmalarıyla insanların yanında olmak demek değildir. Belediyecilik, aynı zamanda, toplumun olmazsa olmazlarından biri olduğu bilinciyle kültür-sanat faaliyetlerine ağırlık vermek ve böylece hayatın her alanına dokunmaktır.”
“Ancak gönül gönüle verirsek büyük işler başarabiliriz”
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, sözlerinin başında bu anlamlı program için Başkan Dursun ve ekibine teşekkür ettikten sonra şöyle konuştu: “Sultangazi Belediyesi’nin bir kültür-sanat sezonunu İbn-i Sina’nın ismiyle beraber sağlıkla buluşturması ve böyle değerli bir programla sonlandırması gerçekten çok güzel. İbn-i Sina, tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Fakat şunu da unutmamalıyız: Bu değerli şahsiyetler, başarılarına asla tek başlarına ulaşmamış, her zaman içinde yaşadıkları toplumla, kültür ve medeniyetle bir arada olarak büyük işlere imza atabilmişlerdir. Bizler de aynı şekilde, ancak el ele, gönül gönüle verirsek büyük işler başarabiliriz. Unutmamalıyız: Bir ulusun en önemli göstergesi ‘ahlâk’tır. Tarihte, Avrupa’da cüzzamlılar ve akıl hastaları yakılırken bizde tedavi ediliyorlardı. Biz, böyle değerli bir medeniyetin evlâtları olarak insana hizmetten asla geri kalmamalıyız. Belediyelerimiz, bunun en güzel örneklerini sergiliyorlar.”
“Hepiniz birer tıp entelektüeli olarak bu sempozyumdan ayrılacaksınız”
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Balat, “Sultangazi, Türkiye’nin gelişiminin de ötesinde bir hızla gelişiyor. Buraya geldiğimizde, bu güzel gelişimi gördükçe çok mutlu oluyoruz. İbn-Sina bizim çok büyük bir üstadımız. Öğretilerinin ne kadar değerli olduğu yeni yeni fark ediliyor. Bugün, üstadın isminin yer aldığı bu anlamlı programda, çok değerli isimler aramızda bulunuyor. Ben inanıyorum ki, hepiniz birer tıp entelektüeli olarak bu programdan ayrılacaksınız. Sayın Belediye Başkanına ve emeği geçen herkese, bu değerli program için teşekkür ediyorum.”
“İbn-i Sina’yı, değerli hocalarımızdan dinleme fırsatı bulduk”
Sultangazi Kaymakamı Uğur Kalkar, sempozyumun Sultangazi için çok güzel bir program olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Türk-İslâm Medeniyeti’nin yetiştirmiş olduğu en büyük alimlerden birini, sempozyum vesilesiyle değerli hocalarımızdan dinleyeceğiz. Ayrıca, geride bırakmış olduğumuz sezon sayesinde kültür, sanat ve sağlığın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına vardık. İbn-i Sina’nın anılacağı bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese, başta sayın Belediye Başkanımız olmak üzere, teşekkür ediyorum.”
Sağlık Şehitlerine Vefa
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sempozyumunçok güzel bir etkinlik olduğunu belirterek, katılabilmek için Ankara’daki bazı programlarını iptal ettiğini söyledi. Erdöl, şunları söyledi: “Biz İbn-i Sina’dan sadece, insana şefkat ve merhametle yaklaşmayı öğrensek bile çok şey kazanmış oluruz. Dolayısıyla, İbn-i Sina’nın adını taşıyan bu sezonun sağlık alanını da kapsamasından dolayı çok memnun oldum. Aynı zamanda ben bunu, pandemi döneminde şehit olan sağlık çalışanlarına da bir vefa olarak görüyorum. Bu güzel program için değerli Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Açılış töreniyle başlayan sempozyum, “İbn-i Sina’nın Sağlık Tarihindeki Yeri” ve “Pandemiyle Mücadele ve Aşı” gibi konuların değerlendirildiği oturumlarla devam etti.