Prof. Dr. Fuat Sezgin Sempozyumu Başladı

Sultangazi Belediyesi, hayatını bilime adamış İslam Bilimi Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanında elde ettiği bilgi ve değerlerini iki gün boyunca gerçekleştireceği sempozyumla yaşatıyor. Sempozyumun açılış töreni gerçekleştirilirken, kıymetli akademisyenin hayatının bilinmeyen yönleri alanında uzman isimler tarafında anlatıldı.

Sultangazi Belediyesi, Türk bilim tarihine öncülük eden, İslam Bilimi Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in miras bıraktığı kıymetli bilgileri gelecek nesillere aktarmak amacıyla birçok etkinliğe imza atıyor. 2021-2022 yılında adına atfedilen Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonunun ardından bu kez akademisyenlerin gözünden, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları ve bilim tarihine yaptığı katkıları anlatmak için bir sempozyum düzenlendi.

Sultangazi Nikah Sarayı’nda iki gün boyunca devam edecek olan sempozyumun açılışına Kültür Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ile eşi Tuba Dursun, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Sultangazi Fuat Sezgin Lisesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreni, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını anlatan kısa film gösterimiyle başladı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Tabuları Yıktı

Kültür Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam Bilim tarihi açısından önemine değindi. Bakan Yardımcısı Yavuz, “Fuat Sezgin Hocamız büyük bir ezberi bozdu, Müslümanların bilim üretemeyecekleri iddiasına tarihi kayıt ve somut belgelerle boşa çıkarmış oldu. Biz elbette çok büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu, bize şans verdiği kadar sorumluluk da yüklüyor. Hocamızın toplumumuza kazandırmaya çalıştığı en önemli şey de özgüvendir. Bugün burada bizlerle birlikte olan Sultangazi Fuat Sezgin Anadolu Lisesi öğrencilerimize, değerli hocamızın ismini taşıyan okulda okudukları için çok şanslı olduklarını da belirtmek istiyorum” diye belirtti.

“Kültür, sanat, bilim en önemli önceliğimiz”

Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun yaptığı konuşmada diğer hizmetlerin yanı sıra kültür, sanata ve bilimle şehrin kendini bulacağının altını çizdi. “Şehri kültürle, sanatla, bilimle tarihle buluşturmak, kendi değerlerimizi gençlere aktarmak bizim için hep öncelik olmuştur. Göreve geldiğimiz ilk yıl ilçemizde önemli eserleri bulunan Mimar Sinan Kültür ve Sanat sezonunu halkımızla buluşturduk. Ardından salgınla karşı karşıya kaldığımız yıl İslam Bilim Tarihçisi olan İbn-i Sina Kültür Sanat ve Sağlık sezonu düzenledik. 2021-2021 yılında İslam Bilimi tarihi Araştırmacımız kıymetli hocamıza atfettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat sezonu düzenledik. Sezon boyunca çocuk tiyatrosu, sinema gösterimi, yetişkin tiyatroları, konserler, seminer, söyleşi gibi yüzlerce etkinlik gerçekleştirdik. Şimdi geçen yıl düzenlediğimiz bilim ve sanat sezonumuzu bu sempozyumla taçlandırıyoruz” diye konuştu.

Başkan Dursun, “İslam tarihi diğer bilimlere öncülük etmiş bir tarihtir. Bunu ortaya çıkarmak, kendi insanımızı, kendi medeniyetimizi tanıtmak için çok büyük bir çaba gösteren hocamızı anmak ve bizlere bıraktığı mirası aktarmak için üzerimize düşen görevi bir nebze olsun gerçekleştirmek için sempozyum düzenledik. Bizleri bu gün yalnız bırakmayan değerli Kültür Bakanı Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz başta olmak üzere, sempozyumda emeği geçen akademisyenler ve gelen tüm misafirlerimize teşekkür ederim” dedi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı Çalışmaları Anlatıldı

Konuşmaların ardından akademisyenler, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özel hayatı ve okul hayatına dair bilinmeyenleri anlattı. Fuat Sezgin Vakfı Mütevelli heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Fuat Sezgin’in eşini anlatırken, hayatına yön veren önemli anekdotları da paylaştı. Batının Rösesans döneminde kendilerini bulmasını İslam âlimlerinin kitaplarını tercüme etmesiyle sağladıklarını somut delillerle ortaya koyan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaşadığı zorluklardan da bahsetti. Alanında uzman isimler,  Fuat Sezgin’in çalışmalarından, kitaplarından, yaptığı bilimsel çalışmalar hakkında detaylı bil bilgi verdi.

Sempozyum 2 gün boyunca Sultangazi Belediyesi Nikâh ve Düğün Sarayı’nda devam edecek.