Sosyal Mesafede 'O' An Fotoğraf Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

Sultangazi Belediyesi ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (TFSF) işbirliğiyle gerçekleştirilen Sosyal Mesafede 'O An' Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenler düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu. Türkiye'nin dört bir yanından 550 kişinin Covid-19 salgınında yaşananları anlatan fotoğraf karelerinin yer aldığı yarışmada birinciliği İstanbul'dan okul öncesi öğretmeni Deniz Kalaycı kazandı.

Sultangazi Belediyesi'nin, İbn-i Sina Kültür Sanat ve Sağlık Sezonu kapsamında, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (TFSF) işbirliğiyle gerçekleştirilen Sosyal Mesafede 'O' An Fotoğraf Yarışması’nda dereceye girenler, düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu. Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun'un ev sahipliğinde gerçekleşen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti 22. Dönem Sakarya Milletvekili ve Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz,  AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu, MHP Sultangazi İlçe Başkanı Yusuf Özel, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, yarışmacılar ve vatandaşlar katıldı.

Covid-19 salgınının sosyal yaşam üzerindeki etkilerine odaklanan "Sosyal Mesafede 'O' An Fotoğraf Yarışması"na, Türkiye’nin dört bir yanından 550 yarışmacı katıldı. Yarışmacıların gönderdiği toplam 1847 fotoğraf; Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun'un yanı sıra Süleyman Gündüz, Coşkun Aral, Mustafa Yılmaz, İsmail Küçük, Haluk Çobanoğlu gibi duayen fotoğraf sanatçılarından oluşan yarışma jürisince değerlendirmeye alındı. Zorlu ve çekişmeli geçen değerlendirme sürecinin ardından ödüllerin sahibi olacak fotoğraflar belirlendi. Dereceye giren fotoğrafların sahipleri, Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen görkemli ödül töreniyle ödüllerine kavuştu.

Yarışmada birinciliği “Hasret” isimli fotoğrafla Deniz Kalaycı, ikinciliği  “Test” isimli fotoğrafla Murat İbranoğlu, üçüncülüğü ise “Pandemide İlk Cuma” isimli fotoğrafıyla Ahmet Faruk Sarıkoç aldı.

Yarışmada birinci gelen fotoğraf 10.000 TL, ikinci 5.000 TL, üçüncü ise 2.500 TL para ödülüne layık görüldü. Bunun yanı sıra 3 fotoğraf mansiyon ödülü olarak 1.000’er TL, 50 fotoğraf da sergileme ödülü olarak 500’er TL para ödülü kazandı.

‘Öğrenmeyi devam ettiren en etkili araç sanat ve kültürdür’

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, sanat ve kültürün hayattaki önemini vurgulayarak şunları söyledi:  “Hayatımızda bizi eğiten örgütlenmiş bir eğitim var: İlkokul, ortaokul, lise, üniversite... Fakat hayat boyu eğitimi devam ettiren en önemli araç, sanat ve kültürdür. Bunu bir yol ve yöntem olarak benimsemiş olan belediye başkanımızı tebrik ediyorum ve alkışlıyorum. Belediyelerimizin halkımızı bilinçlendirme noktasında sanatı bir araç olarak kullanması çok büyük bir takdire şayandır. Onun için ben belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum.”

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Salgın Manzaraları

Sözlerine Batı Karadeniz'deki sel felaketinde hayatını yitirenlere başsağlığı dileyerek başlayan Başkan Dursun, “Sosyal Mesafede ‘O’ An Fotoğraf Yarışması’nı düzenlerken, salgın sürecinde yalnızca Sultangazi’de değil, tüm Türkiye’de neler yaşandığını belgeleyelim ve gelecek nesillere aktaralım istedik. Bu amaçla, yalnızca İstanbul özelinde olmayan, ulusal çapta bir yarışma düzenledik. Şanlıurfa’daki bir kardeşimin hastanedeki fotoğrafıyla Gaziantep’ten, İstanbul’un ücra bir köşesinden ve ülkemizin daha birçok noktasından fotoğraflar yarışmada yer aldı.” diye konuştu.

‘Şimdi, sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilme zamanı’

Yarışmada yer alan fotoğraflarda, herkesin kendi anılarından bir şeyler bulabileceğini belirten Başkan Dursun, şöyle konuştu: “Salgın döneminde hepimiz birçok farklı ana şahitlik ettik. Kimimiz ölümü gördü, yakınlarını kaybetmenin acısını yaşadı. Kimimiz ölüme çok yaklaştı. Bu ve benzeri anlar hepimizde derin izler bıraktı. Bazen hayattan koptuk, evlere kapandık. Bazen aramıza sosyal mesafeler girdi, namazlarda bile imam saflarınızı sıklaştırın derken artık aranızda sosyal mesafe bırakın demeye başladı. Bu dönem, belki bazı değerlerimizi kaybettik ama aynı zamanda bazı değerlerimizin de kıymetini daha iyi anladık. Ailemizin, arkadaşlıklarımızın, dostluklarımızın değerini bu dönem bize hatırlatmış oldu. İnşallah Rabbim bize bir daha bu günleri göstermez. Elbette salgın bitmedi, devam ediyor. Salgın tedbirlerine uymamız gerekiyor. Bizler, salgın döneminin hatıralarını canlı tutmak adına, ‘O An’ a odaklanan bu fotoğraf yarışmasını düzenledik. Bizlerin yanı sıra gelecek nesiller de bu sıkıntılı dönemi bilsin, sahip oldukları ailelerinin, dostluklarının kıymetini daha iyi anlasın istedik. Bunu başarabilirsek gerçekten mutlu olacağız. Maske - mesafe - temizliğe ısrarla riayet edelim ve hep birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatalım diyorum. Hepinize sevgilerimi, saygılarımı, muhabbetlerimi iletiyorum.” dedi.

'Bugün tarihe bir kayıt düşüyoruz'

AK Parti 22. Dönem Sakarya milletvekili ve Türkiye'nin önde gelen fotoğraf sanatçılarından biri olan Süleyman Gündüz, yarışma jürisinde yer alan isimler arasındaydı. Gündüz, törende yaptığı konuşmada, "Sanat, çağımızda olduğu gibi tüm çağlarda en etkileyici yöntem olmuştur. Çünkü bu yarışmayla bizler, geçtiğimiz yıldan beri yaşadığımız bu salgın dönemini tarihe kayıt düştük. Fotoğrafçılar hem tarihçidirler, hem sosyologdurlar, hem öykücüdürler, hem edebiyatçıdırlar... Çünkü onlar tarihe kayıt düşerler. Aslında 'O An' bu dönemle ilgili tarihe düşülmüş en önemli kayıttır. Gelecek nesiller de bu kayıtlara bakarak salgın dönemini daha iyi anlayabilecekler. Dereceye girecek fotoğrafları belirleme süreci, jüri olarak bizler için çok zorlu bir süreçti. Ödül kazanmış arkadaşlarımızı ve yarışmaya katılan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Ben jüri olarak, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum."

‘Bu yarışma, kıymetli jürisiyle oldukça anlamlı bir sanat olayıdır’

Yarışmanın çok kıymetli bir jüriye sahip olduğun vurgulayan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ise, “En müşkül anımızın da, en tatlı anımızın da, en duygulu anımızın da yarınlara taşınmasında en önemli unsur sanattır. İdeali olan, fikri olan, zikri olan kültür ve sanat eylemi farkındalığımızın, geleceğe ulaşmamızın en temel aracıdır. Belediyelerimiz bu anlamda kültür ve sanat hayatımızın en önemli taşıyıcı unsurlarındandır. Sultangazi Belediyesi’ni de takip ediyorum. Sultangazi, tarihi su kemerlerini göz önüne aldığımızda tarihsel ve sanatsal anlamda önemli bir şehrimizdir. Yarışmanın jüri üyelerini biliyorum. Aralarında kadim dostlarım bulunuyor. Çok kıymetli bir kadroyla çok anlamlı bir iş yapmışsınız değerli belediye başkanım. Size çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Duygu Dolu ‘O Anlar’

Törende, jüri tarafından ödüle layık görülen birbirinden etkileyici fotoğraflar, dev ekranda konukların beğenisine sunuldu. Salgın döneminden dokunaklı anlara odaklanan fotoğraflar karşısında konuklar duygu dolu anlar yaşadı.

Yarışmada birinci olan, küçük bir çocukla anneannesinin, aralarındaki onları ayıran naylon bir perdeye rağmen birbirlerine sımsıkı sarıldığı “Hasret” isimli fotoğrafın sahibi, yarışmaya İstanbul’dan katılan okul öncesi öğretmeni Deniz Kalaycı idi. Kalaycı, fotoğrafının öyküsünü şöyle anlattı: “Annem maalesef Covid-19’a yakalanmıştı. Tabii hemen karantinaya aldılar. Biz ailecek her zaman birbirimize çok yakındık. Çocuklarım, anneannelerini çok sevdiklerinden çoğunlukla birlikte vakit geçiriyorduk Karantina süreci annemi ve çocuklarımı çok etkiledi. Birbirlerini çok özlediler. Ben de bu dönem, yurt dışında kavuşma perdelerinin yapıldığını gördüm. Kendi imkânlarımla böyle bir perde ayarlayarak çocuklarımla anneme güzel bir kavuşma imkânı sağlayabileceğimi düşündüm ve sonuç olarak bu duygusal ve insanı derinden etkileyen fotoğraf kareleri ortaya çıktı.”

Rize'den yarışmaya katılan ve ikincilik ödülünü “Test” isimli fotoğrafla kazanan Murat İbranoğlu, Kocaeli Araştırma Hastanesi’nde objektifini yönelttiği PCR test anıyla bu ödüle layık görüldü. İstanbul'dan katıldığı yarışmada “Pandemide İlk Cuma” isimli fotoğrafıyla üçüncü olan Ahmet Faruk Sarıkoç ise Bağcılar Mahmutbey Stadyumu’nda sosyal mesafeyle kılınan Cuma namazını havadan görüntülediği anlarla ödülün sahibi oldu. 

Dereceye giren fotoğrafların sahipleri tek tek sahneye davet edilerek, ödüllerini aldı. Ödül töreninden sonra, Başkan Dursun ve misafirler serginin açılış kurdelesini kesti. Salgın döneminden kareleri yansıtan dereceye giren 56 fotoğraftan oluşan sergiyi gezen konuklar duygusal anlar yaşadı.

Program sonunda törene katılanlara içinde yarışma fotoğraflarından oluşan hatıra albümü ve “Şifanağme: Hastalıklara Göre Müzikle Tedavi” isimli müzik CD si hediye edildi.